23 września uznany został za Dzień Rolnictwa Ekologicznego. Społeczeństwa, nie tylko w Polsce, coraz chętniej sięgają po zdrową, a tym samym ekologiczną żywność. Producentów nie jest zbyt wielu, ponieważ wielu z nich stawia przede wszystkich na ilość, a nie jakość.
W związku z tym Komisja Europejska postanowiła każdego roku przyznawać nagrody, którymi wyróżniane będą najlepsze i najbardziej innowacyjne przedsięwzięcia ekologiczne przyczyniające się do zmniejszenia presji rolnictwa na środowisko i klimat.
- Myślę, że jest to dobry pomysł, by docenić podmioty, które działają na rzecz produkcji i konsumpcji ekologicznej. Sądzę, że nagrody mogą również zachęcić do zmiany swojej dotychczasowej działalności. Wpłynie to korzystanie na stan środowiska, w którym żyć będą jeszcze przyszłe pokolenia. Przyczyni się też do tego, że będziemy mogli spożywać zdrową, pozbawioną środków chemicznych żywność, co ma niebagatelne znaczenie dla naszego organizmu – mówi wójt Janusz Goliński.
W konkursie mogą uczestniczyć nie tylko rolnicy produkujący zdrową żywność. Mogą w nim startować również podmioty, które promują ekologiczne jedzenie albo też samorządy i prywatne przedsiębiorstwa, które oferują np. uczniom lub pracownikom zdrowe posiłki.
Zgłoszenia przyjmowane będą do 8 czerwca. Rywalizacja toczyć się będzie w 7 kategoriach: najlepszy rolnik ekologiczny, najlepszy region ekologiczny, najlepsze miasto ekologiczne, najlepszy biookręg ekologiczny, najlepsze MŚP ekologiczne, najlepszy sprzedawca detaliczny żywności ekologicznej oraz najlepsza restauracja ekologiczna.
Formularze zgłoszeniowe dostępne będą już od 25 marca pod adresem: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-actionplan/eu-organic-awards_pl#awardceremony