Już po raz dziewiąty odbędzie się kulinarna rywalizacja, w którym głównym trofeum będzie Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Organizatorzy konkursu zachęcają do uczestnictwa restauratorów i producentów żywności. Oceniane i nagradzane będą produkty pochodzenia zwierzęcego, napoje czy wypieki. Zgłoszenia będą przyjmowane tylko do 25 sierpnia.
– Konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego to wyjątkowy plebiscyt, którego celem jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza. Chcemy kultywować kulinarne tradycje z Pomorza, a także promować produkty żywnościowe z całego regionu oraz budować markę pomorskiej żywności – mówi Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego.
Do udziału w konkursie zachęca również Janusz Goliński, wójt gminy Cedry Wielkie.
– W naszej gminie mieszkają osoby pochodzące z różnych stron kraju, które ze swoich rodzinnych stron na pewno zabrały ciekawe przepisy na smaczne potrawy. Jestem przekonany, że mamy się czym pochwalić. Myślę, że mieszkańcy mogą pokusić się o skuteczną walkę o Bursztynowy Laur – podkreśla Janusz Goliński.
W konkursie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy, którzy prowadzą zarejestrowaną działalność na terenie województwa pomorskiego, ale i gospodarstwa rolne i agroturystyczne, czy koła gospodyń wiejskich.
Laureaci pierwszych miejsc w każdej z kategorii oprócz Bursztynowego Lauru otrzymają 1000 zł. Dodatkowo producenci zakwalifikowani do finału otrzymają 400 zł.