Ptasia grypa – warto przeczytać

Ptasia grypa to wysoce zjadliwa grypa ptaków, która jest chorobą wirusową. Dotarła również do nas, a chorują na nią przede wszystkim ptaki. Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym.

Aby ochronić swoje hodowle – nawet te najmniejsze – warto stosować się do pewnych zasad, które zostały stworzone przez specjalistów.

Na naszym terenie, a więc w strefie „c” wprowadza się następujące nakazy i zakazy:

  • zakazuje się gromadzenia drobiu i innych ptaków żyjących w niewoli na targach, pokazach, wystawach i imprezach kulturalnych,
  • zakazuje się utrzymywania drobiu na wolnym powietrzu,
  • nakazuje się poić i karmić drób w zamkniętym pomieszczeniu, które uniemożliwia dostęp dzikiego ptactwa,
  • zakazuje się korzystania ze zbiorników wodnych znajdujących się na wolnym powietrzu w celach związanych z hodowlą drobiu,
  • zakazuje się pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników wód powierzchniowych, do których może mieć dostęp dzikie ptactwo,
  • zakazuje się wypuszczania drobiu w celu odnowy populacji ptaków łownych,
  • zakazuje się utrzymywania kaczek i gęsi z innymi gatunkami drobiu,
  • nakazuje się zabezpieczyć paszę przed dostępem dzikich ptaków,
  • nakazuje się stosować w gospodarstwie obuwie i odzież ochronną przeznaczoną do pracy wyłącznie w gospodarstwie,
  • nakazuje się powiadomić właściwego – w naszym wypadku – Powiatowego Lekarza Weterynarii w Pruszczu Gdańskim o każdym przypadku choroby drobiu,
  • nakazuje się sporządzić spis wszystkich miejsc utrzymywania drobiu,
  • nakazuje prowadzić przez osoby utrzymujące drób dzienną ewidencję dotyczącą spadku spożycia paszy i wody, produkcji jaj (nierówność) oraz upadku zwierząt.